TABLETTER, filmdrasjerte 5 mg og 10 mg: Hver tablett inneh.: Obetikolsyre 5 mg, resp. 10 mg, hjelpestoffer. Fargestoff: Titandioksid (E 171), gult jernoksid (E 172).


Indikasjoner

Behandling av primær biliær kolangitt (PBC); enten i kombinasjon med ursodeoksykolsyre (UDCA) hos voksne med en utilstrekkelig respons på UDCA, eller som monoterapi hos voksne som ikke tåler UDCA.

Dosering

Før behandlingsstart må leverstatus være kjent og det skal fastslås om pasienten har dekompensert cirrhose (inkl. Child-Pugh B eller C) eller om pasienten har hatt en tidligere hendelse med dekompensering, ettersom obetikolsyre er kontraindisert hos disse pasientene.
Voksne
Startdosen er 5 mg 1 gang daglig de første 6 månedene. For pasienter som ikke har oppnådd tilstrekkelig reduksjon av alkalisk fosfatase (ALP) og​/​eller bilirubin og som tolererer obetikolsyre etter de første 6 månedene, skal dosen økes til en maks. dose på 10 mg 1 gang daglig. Dosejustering av samtidig administrert UDCA er ikke nødvendig.
Håndtering og dosejustering ved alvorlig kløe
Håndteringsstrategier inkluderer tillegg av gallesyrebindende resin eller antihistamin. Ved alvorlig intoleranse pga. kløe skal ett eller flere av følgende vurderes: Dosen med obetikolsyre kan reduseres til 5 mg hver 2. dag for pasienter som er intolerante overfor 5 mg 1 gang daglig, eller til 5 mg 1 gang daglig for pasienter som er intolerante overfor 10 mg 1 gang daglig. Dosen med obetikolsyre kan seponeres midlertidig i opptil 2 uker etterfulgt av ny oppstart med redusert dose. Dosen kan økes til 10 mg 1 gang daglig, hvis det tolereres, for å oppnå optimal respons. Seponering av behandlingen med obetikolsyre kan vurderes for pasienter som fortsetter å oppleve vedvarende uutholdelig kløe.
Samtidig bruk av gallesyrebindende resiner
For pasienter som tar gallesyrebindende resiner, skal obetikolsyre administreres minst 4-6 timer før eller 4-6 timer etter inntak av et gallesyrebindende resin eller med så stort intervall som mulig.
Glemt dose Dersom en dose er glemt, skal den glemte dosen hoppes over, og den vanlige planen skal gjenopptas for etterfølgende dose. Dobbel dose skal ikke tas som erstatning for glemt dose.
Spesielle pasientgrupper
  • Nedsatt leverfunksjon: Obetikolsyre er kontraindisert hos pasienter med dekompensert cirrhose (f.eks. Child-Pugh B eller C) eller en tidligere hendelse med dekompensering.
  • Nedsatt nyrefunksjon: Ingen dosejustering nødvendig.
  • Barn og ungdom: Bruk er ikke relevant.
  • Eldre ≥65 år: Begrensede data. Ingen dosejustering nødvendig.
Administrering Tas med eller uten mat.

Kontraindikasjoner

Overfølsomhet for innholdsstoffene. Dekompensert cirrhose (f.eks. Child-Pugh B eller C) eller en tidligere hendelse med dekompensering. Fullstendig biliær obstruksjon.

Forsiktighetsregler

Leverbivirkninger: Leversvikt, noen ganger dødelig eller som førte til levertransplantasjon, er rapportert med obetikolsyrebehandling hos PBC-pasienter med enten kompensert eller dekompensert cirrhose. Noen av disse tilfellene oppsto hos pasienter med dekompensert cirrhose da de ble behandlet med en høyere dose enn anbefalt for denne pasientpopulasjonen. Tilfeller med hepatisk dekompensering og leversvikt blir imidlertid fortsatt rapportert hos pasienter med dekompensert cirrhose, selv ved administrering av anbefalt dose. Økning i ALAT og ASAT samt kliniske tegn og symptomer på hepatisk dekompensering er sett, og har oppstått så tidlig som i løpet av 1. behandlingsmåned. Leverbivirkninger er primært sett ved doser >10 mg daglig. Alle pasienter skal overvåkes regelmessig med laboratorietester og kliniske vurderinger for progresjon av PBC, inkl. leverbivirkninger, for å bestemme om seponering er nødvendig. Pasienter med økt risiko for hepatisk dekompensering, inkl. de med økte bilirubinnivåer, indikasjon på portal hypertensjon (f.eks. ascites, gastroøsofageale åreknuter, vedvarende trombocytopeni), samtidig leversykdom (f.eks. autoimmun hepatitt, alkoholisk leversykdom) og​/​eller alvorlig interkurrent sykdom, skal overvåkes nøye for å bestemme om seponering er nødvendig. Behandling med obetikolsyre skal seponeres permanent hos pasienter med laboratoriefunn eller kliniske bevis for hepatisk dekompensering (f.eks. ascites, gulsott, variceal blødning, hepatisk encefalopati), inkl. progresjon til Child-Pugh B eller C. Behandlingen skal avbrytes og pasientens leverfunksjon overvåkes ved alvorlig interkurrent sykdom eller hos pasienter som opplever klinisk signifikante leverbivirkninger. Etter bedring, og hvis det ikke foreligger laboratoriefunn eller kliniske bevis for hepatisk dekompensering, skal potensiell risiko og nytte ved reoppstart av behandling med obetikolsyre vurderes. Alvorlig kløe: Er rapportert. For håndtering, se Dosering. Hjelpestoffer: Inneholder <1 mmol (23 mg) natrium pr. tablett, og er så godt som natriumfritt. Bilkjøring og bruk av maskiner: Ingen​/​ubetydelig påvirkning.

Interaksjoner

Påvirkning av andre legemidler på obetikolsyre: Gallesyrebindende resiner: Gallesyrebindende resiner som kolestyramin, kolestipol eller kolesevelam adsorberer og reduserer absorpsjon av gallesyre, og kan redusere effekten av obetikolsyre. Ved samtidig bruk skal obetikolsyre tas minst 4 til 6 timer før eller etter inntak av gallesyrebindende resin, eller med så stort intervall som mulig. Påvirkning av obetikolsyre på andre legemidler: Warfarin: INR reduseres ved samtidig bruk av warfarin. INR skal overvåkes og warfarindosen justeres om nødvendig. CYP1A2-substrater med lav terapeutisk indeks: Obetikolsyre kan øke eksponeringen for samtidig administrerte CYP1A2-substrater. Terapeutisk overvåkning av CYP1A2-substrater med lav terapeutisk indeks anbefales.

Graviditet, amming og fertilitet

GraviditetIngen humane data. Dyrestudier indikerer ingen direkte eller indirekte skadelige effekter mhp. reproduksjon. Som et forsiktighetstiltak er det anbefalt å unngå bruk under graviditet.
AmmingUkjent om obetikolsyre utskilles i morsmelk. Basert på dyrestudier og kjent farmakologi er det ikke forventet at obetikolsyre forstyrrer amming eller veksten​/​utviklingen til et barn som ammes. Det må tas en beslutning om amming skal opphøre eller behandling avstås fra, basert på nytte-​/​risikovurdering.
FertilitetIngen humane data. Studier på dyr indikerer ingen direkte eller indirekte effekter på fertilitet.

 

Bivirkninger

Frekvensintervaller: Svært vanlige (≥1​/​10), vanlige (≥1/100 til <1​/​10), mindre vanlige (≥1/1000 til <1​/​100), sjeldne (≥1/10 000 til <1​/​1000), svært sjeldne (<1/10 000) og ukjent frekvens.

Rapportering av bivirkninger


Overdosering​/​Forgiftning

SymptomerKløe og reversibel økning i levertransaminaser er sett ved administrering av 250 mg i 12 etterfølgende dager. I de kliniske studiene opplevde PBC-pasienter som fikk 25 mg eller 50 mg 1 gang daglig, en doseavhengig økning i forekomsten av leverbivirkninger (f.eks. ascites, oppblussing av PBC, nytt utbrudd av gulsott) samt økning i transaminaser og bilirubin.
BehandlingNøye overvåkning. Støttende behandling gis etter behov.

Egenskaper og miljø

VirkningsmekanismeObetikolsyre er en selektiv og potent agonist for farnesoid X-reseptoren (FXR), en nukleær reseptor som uttrykkes ved høye nivåer i leveren og tarmen. FXR antas å være en viktig regulator av gallesyrebaner og inflammatoriske, fibrotiske og metabolske baner. FXR-aktivering reduserer de intracellulære hepatocytt-konsentrasjonene av gallesyre ved å undertrykke de novo-syntese fra kolesterol, samt ved å øke transporten av gallesyre ut av hepatocyttene. Dette begrenser total mengde sirkulerende gallesyre samtidig som det fremmer kolerese, slik at leverens eksponering for gallesyre reduseres.
AbsorpsjonTmax ca. 2 timer.
Proteinbinding>99%.
FordelingVd 618 liter.
MetabolismeI lever og tarm. Obetikolsyre konjugeres med glysin eller taurin i leveren og utskilles i galle, og reabsorberes deretter ved enterohepatisk sirkulasjon. Etter daglig administrering akkumuleres konjugater med samme farmakologiske aktivitet som modersubstansen (in vitro).
Utskillelse>87% i feces, <3% i urin.

Oppbevaring og holdbarhet

Ingen spesielle oppbevaringsbetingelser kreves.

 

Pakninger, priser og refusjon

Ocaliva, TABLETTER, filmdrasjerte:

Styrke Pakning
Varenr.
Refusjon Pris (kr) R.gr.
5 mg 30 stk. (boks)
373887

H-resept

33 767,50 C
10 mg 30 stk. (boks)
405200

H-resept

33 767,50 C

Medisinbytte

Gjelder medisinbytte (generisk bytte) i apotek. For mer informasjon om medisinbytte og byttelisten, se https:​/​/dmp.no​/​offentlig-finansiering​/​medisinbytte-i-apotek

For medisinbytte ved institusjoner henvises til §7 i Forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp


SPC (preparatomtale)

Ocaliva TABLETTER, filmdrasjerte 5 mg

Ocaliva TABLETTER, filmdrasjerte 10 mg

Gå til godkjent preparatomtale

Lenkene går til godkjente preparatomtaler (SPC) på nettsiden til Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Legemidler sentralt godkjent i EU​/​EØS lenkes til preparatomtaler på nettsiden til The European Medicines Agency (EMA). For sentralt godkjente legemidler ligger alle styrker og legemiddelformer etter hverandre i samme dokument.


Basert på SPC godkjent av DMP/EMA:

16.04.2024


Sist endret: 25.07.2022
(priser og ev. refusjon oppdateres hver 14. dag)